Ennätysmäärä elinsiirtoja – elinluovutuskortti silti tarpeen

19 tammi 2017

Viime vuonna Suomessa tehtiin ennätyksellisen paljon elinsiirtoja. Siirrettävistä elimistä on silti jatkuva pula. Nyt on hyvä aika alkaa toteuttaa uudenvuoden lupauksia ja tehdä elinluovutuskortti, jos se vielä uupuu lompakosta.

Vuonna 2016 tehtiin ennätysmäärä elinsiirtoja, kaikkiaan 399 kappaletta. Eniten on munuaissiirtoja, 262, ja maksansiirtoja 61. Sydämensiirtoja tehtiin 30 ja keuhkonsiirtoja 18. Yhdistettyjä haiman ja munuaisensiirtoja oli 27. Suomessa tehtiin viime vuonna myös Pohjoismaiden ensimmäinen kasvojen kudostensiirto. Munuaisen-, sydämen- ja haimansiirroissa tehtiin kaikissa uusi ennätys edellisiin vuosiin verrattuna. Lapsille ja nuorille elinsiirtoja tehtiin yhteensä 21.

Suomi on aiempina vuosina ollut elinluovuttajien määrässä muita Pohjoismaita jäljessä, mutta viime vuonna elinsiirtoja oli suhteellisesti eniten juuri Suomessa. Tämän takana on elinluovutussairaaloiden ja niiden henkilökunnan kova työ ja henkilöstön koulutus, joihin on viime vuosina keskitytty STM:n johdolla.

Vaikka elinsiirtoja tehtiin ennätysmäärä, siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Elinsiirtoa odottaa jatkuvasti yli 400 ihmistä. Osa heistä menehtyy, kun siirrettävää elintä ei löydetä ajoissa. Munuaisten toimintaa voidaan korvata dialyysihoidolla, mutta esimerkiksi uutta maksaa joudutaan joskus etsimään hätähaulla myös muista Pohjoismaista. Toisaalta sopivaa munuaista joutuu odottamaan keskimäärin puolitoista vuotta.

Vaikka lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään vastustanut, elinluovutustahto on tärkeä ilmaista.

– Lupasitko uutena vuonna tehdä hyviä tekoja? Lupauksen voi lunastaa nyt tekemällä vanhan kunnon elinluovutuskortin ja kertomalla tahtonsa läheisilleen, joilta sitä tositilanteessa tiedusteltaisiin. Kortti kertoo läheisillekin oman tahdon selkeästi. Kortin voi tehdä myös mobiilisovelluksella, kertoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

– Kortin täyttäminen on taatusti helpompaa kuin vaikka ensimmäinen kahvakuulatreeni tai suksien esiin kaivaminen 20 vuoden tauon jälkeen.

Elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi. Mobiilisovellus löytyy nimellä Elinluovutus kaikista sovelluskaupoista.

Elävältä luovuttajalta tehtyjä munuaissiirtoja oli Suomessa edelleen huomattavasti muita Pohjoismaita vähemmän, 22 kappaletta, vaikka niiden määrää Suomessakin on pystytty lisäämään. Nykyisen kudoslain mukaan täysi-ikäinen henkilö voi luovuttaa toisen munuaisensa vain lähiomaisensa tai muun läheisensä sairauden hoitoa varten. Munuais- ja maksaliitto on vaatinut lakia muutettavaksi niin, että vaatimus tiukasta lähisukulaisuudesta tai yhteisestä osoitteesta poistuisi. Tällöin toisen munuaisensa voisi luovuttaa läheisen auttamiseksi myös esimerkiksi täti, serkku tai jopa hyvä ystävä. Lakimuutosta odotetaan ministeriöstä eduskuntaan kevään aikana.

Vaarantaako päivystysuudistus elinluovutukset?
Päivystysuudistuksen yhteydessä laaja ympärivuorokautinen päivystys keskitetään 12 sairaalaan eli toiminta lopetetaan kahdeksasta sairaalasta. Munuais- ja maksaliitto pelkää sen vaarantavan elinluovutustoiminnan hyvänä jatkuneen kehityksen. Mahdollinen elinluovuttaja olisi siirrettävä hoidettavaksi lähimpään sairaalaan, jossa tehohoitopaikkoja on riittävästi ja elinten irrotusleikkaukset ovat mahdollisia ympäri vuorokauden.

– Jokainen elinluovuttaja on tärkeä, sillä hän voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen. Siirtokuljetusten lisääntyminen lisäisi myös ambulanssiliikennettä sairaaloiden välillä ja elinluovuttajan omaisten taakkaa muutenkin raskaalla hetkellä, sanoo Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Päivystysuudistuksen myötä tarvitaan myös entistä enemmän resursseja perusterveydenhuollon päivystyksessä toimivan henkilökunnan kouluttamiseen, jotta mahdollisten elinluovuttajien tunnistamisen tärkeys tiedostetaan ja sitä osataan toteuttaa käytännössä.

– Olemme huolissamme siitä, että Sote-uudistus vaarantaisi elinluovuttajien tunnistamisen ja hoidon nykyisessä laajuudessaan, ja siten elinluovuttajien ja elinsiirtojen määrän, Högström jatkaa.

Lisätietoa elinluovutuksesta
www.elinluovutuskortti.fi

Elinluovutuskortti somessa
Facebook @kyllaelinluovutukselle
Instagram @elinluovutuskortti
Twitter @elinluovutus

 

Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Lauantaista sunnuntaihin hyvinvointia, joogaa ja vegaaniruokaa Vire-messuilla

Tampereen Messujen uutuustapahtuma Vire – Tampereen terveysmessut tuo terveellisen tuulahduksen Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen 20.–21.1.2018. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tapahtumakokonaisuudessa on...

Pertti Kurikan Nimipäivät nousee vielä kerran lavalle! - Ei myytävänä! -kansalaisaloitetta juhlitaan Kansalaistorilla

Pertti Kurikan Nimipäivät lunastaa lupauksensa ja esiintyy vielä kerran. Bändi haastoi syksyllä muut muusikot ja kansalaiset allekirjoittamaan Ei myytävänä! -kansalaisaloitteen...

Brestin Eurooppalaisen lyhytelokuvan pääpalkinto Suomalaiselle lyhytelokuvalle

Brestin eurooppalaisen lyhytelokuvafestivaalin jury palkitsi Ranskassa lauantaina 11.11.2017 suomalaisen lyhytelokuvan Kukista ja mehiläisistä Grand Prix:llä sekä Prix du Public:lla. Tämä...

Odottavan aika voi olla liian pitkä!! Yli 500 suomalaista odottaa elinsiirtoa

Osaatko kuvitella, miltä elinsiirron odottaminen tuntuu? Suomessa yli 500 ihmisen ei tarvitse kuvitella, sillä he tietävät. Elinsiirtoa odottaa jo yli...

Juhannushäät Kemin Lumilinnassa!!

Ympärivuotisen LumiLinnan rakentaminen alkaa Kemin Matkailu Oy tarjoaa sloganinsa mukaan meren, lumen ja jään arktisia kokemuksia. Tulevaisuudessa yhtiö voi tarjota asiakkailleen...

Pakastekinkkua ei tarvitse sulattaa – laita jäisenä uuniin ja kuorruta liekittämällä!

Tänä jouluna kinkku kuorrutetaan liekittämällä. Kinkku on edelleen yleisin ja suosituin joulupöydän ruokalaji. Sitä on tarjolla yli 90 % talouksista ja...

Valtaosa työmatkatapaturmista sattuu naisille – vuoden vaarallisin aika alkaa nyt

Liikenne on työpäivien suurin riskitekijä ja työmatka merkittävin vaaranpaikka. Vuoden riskialttein aika työmatkatapaturmien osalta on alkamassa, sillä liukkaat kelit aiheuttavat...

Nam, rapsahtavaa ruokaa! Suomi sallii hyönteisten pääsyn elintarvikemarkkinoille

Suomi muuttaa Euroopan unionin uuselintarvikeasetuksen tulkintaa siten, että hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallitaan myös Suomessa ja samalla hyönteisala saadaan...

Joko luit nämä

FinlandiaTV esittää ohjelmaa Suomesta ja Espanjan Aurinkorannikolta nettiTV-lähetyksenä.

TOIMITUS

+358 45 7876 9976