Länsimetro - uskon asia? Hermojen kiristystä ja huumorinkukkia

12 tammi 2017
"Länsimetron testit ja koeajot jatkuvat ainakin maaliskuun loppuun. Linjan liikennöinti voi näin ollen alkaa aikaisintaan huhtikuussa Tapiolaan asti ja kesäkuussa Matinkylään asti."
 
Näin lupaa metron rakennuttajana toimiva Länsimetro Oy. Päätöksen liikenteen aloittamisesta tekee Helsingin seudun liikenne eli HSL. HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi ei ainakaan heti varauksetta lämpene ajatukselle metron avaamisesta kahdessa erässä.
”Se on mahdollista, mutta täytyy nyt selvittää tarkasti kuinka pitkä aika siihen väliin tulisi. Ja missä vaiheessa voidaan siirtyä bussien liityntäliikenteeseen.”
 
Rihtniemi arvioi, että muutokset olisi ehkä helpoin tehdä kerralla kesäkauden alkaessa. Hän ajattelee tässä esimerkiksi liikennöitsijöiden kanssa tehtyjä sopimuksia ja tiedottamista matkustajille. Hän korostaa kuitenkin, että HSL tekee omat tarkat laskelmansa päätöksensä vasta kun Länsimetro Oy:n esittämät aikataulut tarkentuvat.
 
Länsimetron tuore toimitusjohtaja Ville Saksi korostaa, että aikataulujen suhteen puhutaan yhä arviosta, jonka on yhä mahdollista muuttua. Hän kertoi kuitenkin, että yhteiskäyttötestit ovat sujuneet hyvin niillä kolmella asemalla, joilla niitä on tehty. Aikataulun kannalta on ratkaisevaa, miten testit lopuilla asemilla onnistuvat.
Saksi kertoo myös, että Länsimetron jatketta varten suunnitellaan nyt muutoksia sitä toteuttaviin organisaatioihin ja siksi aiotaan palkata lisää henkilökuntaa.
 
Sen sijaan siihen ei näytä vieläkään tulevan selvyyttä, mistä ongelmat pohjimmiltaan johtuvat.
"Kaikkeen ei vain ole pystytty varautumaan”, sanoo Länsimetro Oy:n hallituksen puheenjohtaja Olli Isotalo. Hän perustelee tätä esimerkiksi muuttuneilla viranomaismääräyksillä ja sillä, että on kulunut niin pitkä aika Helsingin metron rakentamisesta, että metron rakentamisesta ei enää ole tuoretta kokemusta.
 
Alun perin länsimetron piti aloittaa kulkunsa jo viime elokuussa. Kesäkuun alussa yhtiön johto ilmoitti kuitenkin yllättäen, ettei metro tule valmistumaan ajoissa. Ensin vedottiin huonosti sujuneisiin testeihin, mutta myöhemmin kävi ilmi, että metron rakentaminen oli niin pahasti myöhässä, ettei testejä ollut voitu edes toteuttaa.
Sitten Länsimetro Oy ilmoitti, että metro tulee aukeamaan viimeistään tammikuussa. Kunnes lokakuussa ilmoitettiin, ettei metroa voida avata vielä tammikuussakaan.
 
Myöhästymiset ovat tarkoittaneet myös jatkuvia kustannusnousuja. Koska Länsimetro Oy on Helsingin ja Espoon yhteisyritys, kustannukset kaatuvat helsinkiläisten ja espoolaisten maksettavaksi.
Länsimetron kokonaiskustannukset ovat kivunneet jo 1 186 miljoonaan euroon: hinta on noussut lähes 340 miljoonaa euroa alkuperäiseen suunnitelmaan verrattuna. 
Marraskuussa toimitusjohtaja Matti Kokkinen irtisanottiin ja hänen tilalleen nimitettiin VR Track oy:n entinen toimitusjohtaja Ville Saksi. 

Nyt Saksin viimeisin Twitter-julkaisu on herättänyt suurta hilpeyttä. Hän twiittasi kolmen aikaan aamuyöstä "testit kännissä" ja "#Ländimetro", mikä arvatenkin oli omiaan aiheuttamaan vitsinvääntöä siitä, miksi metron valmistumisessa kestää.
 
Netissä on nykyään tilattavissa myös T-paitoja, joissa lukee "I want to believe" eli suomeksi "Haluan uskoa" yhdistettynä saapuvan metron kuvaan. Pääkaupunkiseudun asukkaat ovat suhtautuneet metrohankkeeseen aluksi odottavasti ja toiveikkaasti, mutta pikku hiljaa on tapahtunut siirtymä jonkinlaisen harmistumisen kautta lähinnä huvittuneisuuteen. 
Eräs mieshenkilö kommentoi sosiaalisessa mediassa Saksin twiittiä kuvalla T-paidasta ja seuraavanlaisella tarinalla: 
"Meikähän hommas tämmösen paidan. Olin se päällä sit jossain punavuorelaisessa kuppilassa ja baarimikko kysyi, oonko Espoosta. Sanoin että oon Kalliosta ja paita on ihan puhtaasti tarkoitettu v**tuiluksi espoolaisille. Baarimikko tarjos mulle ja mun kaverille shotit."
 
Metron myöhästymisen vuoksi HSL on sopinut bussiyrittäjien kanssa ylimääräisten linjojen hoitamisesta.
 
 
Arvostele tätä artikkelia
(1 ääni)
Lauantaista sunnuntaihin hyvinvointia, joogaa ja vegaaniruokaa Vire-messuilla

Tampereen Messujen uutuustapahtuma Vire – Tampereen terveysmessut tuo terveellisen tuulahduksen Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen 20.–21.1.2018. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tapahtumakokonaisuudessa on...

Pertti Kurikan Nimipäivät nousee vielä kerran lavalle! - Ei myytävänä! -kansalaisaloitetta juhlitaan Kansalaistorilla

Pertti Kurikan Nimipäivät lunastaa lupauksensa ja esiintyy vielä kerran. Bändi haastoi syksyllä muut muusikot ja kansalaiset allekirjoittamaan Ei myytävänä! -kansalaisaloitteen...

Brestin Eurooppalaisen lyhytelokuvan pääpalkinto Suomalaiselle lyhytelokuvalle

Brestin eurooppalaisen lyhytelokuvafestivaalin jury palkitsi Ranskassa lauantaina 11.11.2017 suomalaisen lyhytelokuvan Kukista ja mehiläisistä Grand Prix:llä sekä Prix du Public:lla. Tämä...

Odottavan aika voi olla liian pitkä!! Yli 500 suomalaista odottaa elinsiirtoa

Osaatko kuvitella, miltä elinsiirron odottaminen tuntuu? Suomessa yli 500 ihmisen ei tarvitse kuvitella, sillä he tietävät. Elinsiirtoa odottaa jo yli...

Juhannushäät Kemin Lumilinnassa!!

Ympärivuotisen LumiLinnan rakentaminen alkaa Kemin Matkailu Oy tarjoaa sloganinsa mukaan meren, lumen ja jään arktisia kokemuksia. Tulevaisuudessa yhtiö voi tarjota asiakkailleen...

Pakastekinkkua ei tarvitse sulattaa – laita jäisenä uuniin ja kuorruta liekittämällä!

Tänä jouluna kinkku kuorrutetaan liekittämällä. Kinkku on edelleen yleisin ja suosituin joulupöydän ruokalaji. Sitä on tarjolla yli 90 % talouksista ja...

Valtaosa työmatkatapaturmista sattuu naisille – vuoden vaarallisin aika alkaa nyt

Liikenne on työpäivien suurin riskitekijä ja työmatka merkittävin vaaranpaikka. Vuoden riskialttein aika työmatkatapaturmien osalta on alkamassa, sillä liukkaat kelit aiheuttavat...

Nam, rapsahtavaa ruokaa! Suomi sallii hyönteisten pääsyn elintarvikemarkkinoille

Suomi muuttaa Euroopan unionin uuselintarvikeasetuksen tulkintaa siten, että hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallitaan myös Suomessa ja samalla hyönteisala saadaan...

Joko luit nämä

FinlandiaTV esittää ohjelmaa Suomesta ja Espanjan Aurinkorannikolta nettiTV-lähetyksenä.

TOIMITUS

+358 45 7876 9976