Perustulokokeilu alkaa Suomessa: 2000 suomalaista valittu "testiryhmään"

09 tammi 2017

Suomessa on jo jonkin aikaa puhuttu perustulokokeilusta, jonka myötä kansalaiset saavat suurin piirtein toimeentulotukea vastaavan määrän rahaa hakematta sitä erikseen kuukausittain ilman, että se vaikuttaa millään tavalla valtiolta saataviin välttämättömiin tukiin. Toistaiseksi tukiverkostossamme on ollut ongelmana se, ettei esimerkikksi pätkätöitä tai satunnaisia keikkoja kannata työttömänä työnhakijana vastaanottaa, koska tällöin tuki katkeaa ja alkaa aikamoinen byrokraattinen rumba. Tähän asti on siis ollut järkevämpää valita joko-tai - linja: pysyt työttömänä tai hyppäät takaisin jokapäiväiseen työelämään. Välimuodot ovat olleet poissa laskuista. Perustulon kautta itsensä työllistäminen erilaisin, myös väliaikaisin tai keikkaluonteisin tavoin muuttuu taas mielekkääksi. 

Eräät tahot ovat kritisoineet perustulomallia väittäen muun muassa sen laiskistavan ihmistä. Tämä vaikuttaa olevan kuitenkin ristiriidassa kansalaisten oman näkemyksen kanssa. Ja kukapa muu kansalaisen tilannetta osaisi kommentoida paremmin, kuin kansalainen itse. Yle haastatteli erästä perustulokokeiluun valittua kuuden lapsen isää, kurikkalaista Juha Järvistä, joka ilahtui kovin saatuaan tiedon koeryhmään pääsystä. "Kun minä näin postilaatikossa Kelan kirjeen, kyllä se oli heti, että jes", kertoo Järvinen.

Kelan perustulokokeiluun arvottiin 2 000 työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa saavaa työtöntä työnhakijaa. He saavat 560 euroa verottomana tilille joka kuukausi seuraavan kahden vuoden ajan.

Kokeilun tarkoitus on selvittää esimerkiksi se, miten vastikkeettoman tuen saaminen vaikuttaa työllistymiseen. Järvinen ainakin uskoo perustulon parantavan hänen mahdollisuuksiaan työllistyä. "Nyt tämän perustulokokeilun myötä pystyn taas hyppäämään normaalielämään. Selustani on turvattu ja minä voin vapaasti yrittää", hän sanoo helpottuneena.  "Jos saan keikkatöitä, niin voin ottaa vastaan työtä. Aikasemmin on pitänyt sanoa, että sori ei pysty. Haluan ja pystyn työllistämään itseni. Olen kokenut, että en saa tehdä töitä, koska heti, jos teen, kärsin siitä."

Järviselle maksetaan ensimmäinen perustulo tilille 9. tammikuuta. Tilille maksettava 560 euroa on 90 euroa vähemmän kuin se summa, jonka Järvinen sai ennen perustulokokeilua. Siitä huolimatta Järvinen on tyytyväinen, koska perustulo antaa hänen mukaansa enemmän vapautta ja vaihtoehtoja. Vastustajien mukaan perustulo on kallis, ei kannusta työntekoon ja antaa mahdollisuuden elää toisten kustannuksella. Osan mielestä perustulo saattaa myös vakiinnuttaa pätkätyöt ja edistää työehtosopimusten heikennyksiä sekä heikentää naisten asemaa työmarkkinoilla ja pahentaa syrjäytymistä.

Juha Järvinen on ollut työttömänä viisi vuotta. Ennen työttömyyttä hän toimi yrittäjänä seitsemän vuotta. Yritys valmisti koristeellisia ikkunanpieliä, joilla oli kysyntää myös kansainvälisillä markkinoilla. Järvinen pyöritti yritystä yksin omien sanojensa mukaan välillä jopa kuukausia käytännössä palkatta. Lopulta mies paloi loppuun. Yritys ajautui konkurssiin.

– Olen menettänyt luottotiedot ja olen ulosotossa.

Järvinen uskoo saavansa perustulon avulla uuden mahdollisuuden. Hän uskoo, että jo tammi-helmikuun vaihteessa jonkinlaista yritystoimintaa on jo pystyssä.
– Perustulo tarkoittaa osaltani sitä, että mä vapaudun orjamarkkinoilta ja saan kansalaisuuden takaisin.

Järvisen mukaan perustulon saaminen takaa myös sen, että hän voi olla enemmän läsnä lastensa arjessa. Järvinen on kuuden lapsen isä. Vanhin on 15-vuotias ja nuorin täyttää toukokuussa 5 vuotta. Vaimo työskentelee lähihoitajana. 
Järvinen uskoo, että koko perhe kohtaa perustulokokeilun aikana vähemmän byrokratian koukeroita kuin silloin, kun hän sai toimeentulotukea. Byrokratian keveneminen ei millään tavoin vaikuta heikentävästi hänen motivaatioonsa tehdä itse oman elantonsa eteen jotain konkreettista  --  päin vastoin, aikaa jää enemmän oleellisiin asioihin papereiden täyttämisen sijaan.
 
Useat Keskustan kansa­ne­dus­tajat ovat jakaneet Järvisestä kertovaa juttua ja kommentoineet perus­tu­lo­keilun alkamista facebook-sivuillaan.
Tuleva perus­pal­ve­lu­mi­nis­teri Annika Saarikko on tyytyväinen kokeilun sujuvasta käyn­nis­ty­mi­sestä.
"Tällaista Suomi tarvitsee. Ei puhuta, vaan tehdään. Sittenpähän tiedetään, toimiiko perustulo. En edelleenkään ymmärrä, miksi vihreät päätyivät vastustamaan kokeilua tässä muodossa – olisiko väärä sammuttaja tai väärin sammutettu taas kyseessä", Saarikko ihmettelee.

Keskustan lappilaisen kansanedustajan Katri Kulmunin mielestä kyseessä on erityisen kannustava uutinen, kun keskustan pitkäaikainen tavoite perus­tu­lo­ko­kei­lusta on lähtenyt liikkeelle.

"Suomi tarvitsee selkeämpää ja sujuvampaa sosi­aa­li­turvaa, joka ei lannista ihmistä vaan mahdollistaa työnteon ja toime­li­ai­suuden. Suomi tarvitsee myös tekoja, ei vain ainaista puhetta. Tässä kokeilussa on molemmat asiat mukana."

Perustulo on veroton etuus ja mitkään saajan muut tulot eivät sitä pienennä. Jos kokeilussa mukana oleva työllistyy, hän saa ansiotulon lisäksi myös perustulon.
Kelan lakiyksikön päällikön Marjukka Turusen mukaan eniten kysymyksiä on tullut siitä, saako perustulon todella pitää, vaikka kävisi esimerkiksi osa-aikaisesti töissä.
"Kun olemme kertoneet, että perustulon tarkoitus on nimenomaan kannustaa työmark­ki­noille hakeutumiseen, ovat reaktiot olleet hyvin positiivisia", hän kertoo tiedotteessa.
Muut etuudet käyttäytyvät Turusen mukaan kuten ennenkin.  "Jos perus­tu­lo­ko­keilun aikana työllistyy, työtulot vaikuttavat esimerkiksi yleiseen asumistukeen ja toimeen­tu­lo­tu­keen. Oikeus niihin saattaa poistua työl­lis­ty­misen myötä, jos tulot ovat tarpeeksi suuret", hän selventää.
 
Perustulon määrä on sama koko kahden vuoden kokeilun ajan. Perustulon maksaminen kuitenkin keskeytyy esimerkiksi silloin, jos henkilö alkaa suorittaa asepalvelusta, alkaa saada eläkettä tai muuttaa ulkomaille.
Kokeiluun valittujen pitääkin ilmoittaa perustulon maksamisen estävistä etuuksista tai rajoituksista.

 

Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: Telia ostaa Suomesta MTV:n - Ruotsista TV4:n ja C Moren »
Punajuuria ostoskassiin - juurikkaat vuoden 2019 vihanneksia

Kotimaiset Kasvikset ry ja Puutarhaliitto ry valitsivat Vuoden 2019 vihannekseksi juurikkaiden suvun. Siihen kuuluvat tutun punajuuren lisäksi kelta-, raita- ja...

Peruna on perinteistä - maistuisiko Siskonmakkara-bataattikeitto

HerkkuKokki.com sivustolla siskonmakkarakeitto resepti, jossa perunoiden tilalla bataattia. Ne joille peruna ei sovi tai muuten vaan vaihteluksi, tämä keitto on erinomainen...

Paljastaisinko salaisen marjapaikkani? - Luonnonvarakeskus on ottanut käyttöön karttapohjaisen marjahavainnot.fi -palvelun

Luonnonvarakeskus (Luke) on ottanut käyttöön mustikan, puolukan ja suomuuraimen satohavaintojen tiedotusjärjestelmän osoitteessa marjahavainnot.fi. Suomessa on lähes kolme miljoonaa marjastajaa. Luonnonvarakeskus on...

Kortti vai käteinen - miten toimia lomamatkalla?

Suomalaiset tekivät Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna huikeat 8,5 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa ulkomaille. Suuri osa matkoista tehdään kesäaikaan. Matkalla kuluu aina rahaa...

Uuden suomalaisen mobiilipelijulkaisijan ensimmäistä peliä ladattu jo 10 miljoonaa kertaa

Oululainen pelialan yritys Round Zero Oy julkaisi helsinkiläisen Superplus Games Oy:n kehittämän Hills of Steel-mobiilipelin viime vuonna. Peli julkaistiin maailmanlaajuisesti...

Ensimmäinen kerta vuosiin, kun pääsin merelle!

Ensimmäistä kertaa järjestetyt Perämeren Saaristopäivät (25.-30.6.) onnistuivat avaamaan monille tien vaikeasti saavutettavaan Perämeren kansallispuistoon. Tyytyväiset tapahtumajärjestäjät ovat sitoutuneita luomaan Saaristopäivistä...

RADIO: Tuleva ravintoloitsija Sirpa Haste kertoo 5 000 000 € pyynnöstä ravintolan nimestä Fifty-sixty RadioFiiliksellä 26.2.2018

Fuengirolassa asuva visailija Sirpa Haste ja tuleva ravintoloitsija kertoo 5000000 € pyynnöstä ravintolan nimestä Fifty-sixty. Your browser doesn't support audio. Please download...

Makkara on juhannuksen kestohitti

Grillimakkara on suomalaisten juhannusruokien kestohitti. Juhannusviikolla kauppoihin toimitetaan noin 1,5 miljoonaa kiloa grillimakkaroita eli 3,8 miljoonaa pakettia. Jokaiseen suomalaiseen kotitalouteen...

Joko luit nämä

FinlandiaTV on hyvän fiiliksen tv netissä.

TOIMITUS

045 7875 2955