Vesi vanhin voitehista - juo vettä heti aamusta tyhjään vatsaan ja huomaa ero

04 helmi 2017

Juotko tarpeeksi vettä päivittäin? Jos tuntuu että tämä tärkeä tapa on unohtunut, kannattaa korjata tilanne pikimmiten. Vedenjuonnin unohtaminen saattaa nimittäin tuoda mukanaan ikäviä vaivoja.

Liian vähäinen vesimäärä kehossa saattaa aiheuttaa pitkällä aikavälillä mm .nivelreumaa, migreeniä, angiinaa, koliittia, vatsavaivoja, kohonnutta verenpainetta, ylipainoa sekä peräpukamia. Olemme koostumukseltamme noin 70-prosenttisesti vettä - se on hyvin tärkeä seikka muistaa ja sitoutua ylläpitämään kropan nestetasapainoa päivittäin.

Virallisten suositusten mukaan vettä tulisi juoda 1–1,5 litraa päivässä. Imettävillä äideillä suositus on noin litran verran suurempi. Tämä Suomen suositus on muuhun maailmaan verraten aika alhainen. Joissain lähteissä suositellaan jopa kolmea litraa päivässä.
Kuumalla ilmalla ja rankkaa urheilua harrastettaessa vettä kuluu tietysti suhteessa enemmän. Tarkkaa ja yleispätevää suositusta ei voi antaa, koska tarve riippuu yksilöllisistä ominaisuuksista ja vallitsevista olosuhteista.
 
Laihduttajia kehotetaan juomaan vettä useita litroja päivässä. Tässäkin kannattaa muistaa silti kohtuus, sillä liiallinen vedenjuonti voi häiritä kehon kivennäistasapainoa. Veden sekaan voi ripauttaa vaikka ruususuolaa, jotta tarpeelliset mineraalit pysyvät kehossa. Etenkin hot joogassa tai muussa paljon hikoilua aiheuttavassa urheilussa tämä konsti on havaittu hyväksi.
 
Eri sivustoilla luetellaan useita runsaan vedenjuonnin hyötyä, tässä muutama tärkeimmistä: 
 
1. Keho puhdistuu myrkyistä
 
Keho korjaa itseään öisin ja pyrkii samalla hankkiutumaan eroon päivän aikana kertyneistä toksiineista. Veden juominen aamuisin tyhjään vatsaan auttaa huuhtelemaan nämä ei-toivotut jäämät pois kehosta. Veteen voi lisätä mysös sitruunaa, joka auttaa optimoimaan kehon ph-arvoa
Samalla vesi tukee lihaskudoksen kehitystä sekä uusien verisuonien muodostusta.
 
2. Aineenvaihdunta tehostuu
 
Veden juominen tyhjään vatsaan voi tutkimusten mukaan parantaa aineenvaihduntaa jopa 24 prosenttia. Riittävä veden juominen onkin tärkeää niille, jotka noudattavat tarkkaa ruokavaliota.
Parempi aineenvaihdunta tarkoittaa myös parempaa ruoansulatusta. On helpompi noudattaa ruokavaliota, kun ruoansulatus toimii nopeasti.
 
3. Painonpudotus nopeutuu
 
Aamulla juotu vesi tyhjään vatsaan parantaa ruoansulatusta ja siirtää näläntunnetta myöhemmäksi, mikä voi auttaa painonhallinnassa. Vettä kannattaa juoda pari lasia pitkin päivää silloin, kun vatsa alkaa kurnia.
 
4. Lievittää närästystä ja ruoansulatushäiriöitä
 
Ruoansulatushäiriöt johtuvat usein mahalaukun happamuuden lisääntymisestä. Närästyksessä nämä hapot nousevat ruokatorveen.
Kun juot vettä tyhjään vatsaan, mahahapot laimenevat. Tämä voi auttaa närästysoireisiin heti aamusta. Sitruuna veden seassa tukee happamuuden muuttamista emäksisempään suuntaan ja olo helpottuu huomattavasti. Etenkin aamukahvin ystävien kannattaa hörpätä sitruunavettä tyhjään vatsaan ja odottaa vartti ennen ekaa kahvikupillista.
 
5. Parantaa ihoa
 
Nesteenpuutos aiheuttaa ryppyjä ja syventää ihohuokosia. Tutkimuksissa on havaittu, että puoli litraa vettä tyhjään vatsaan parantaa pintaverenkiertoa ja auttaa osaltaan tekemään ihosta terveen näköisen ja hyvinvoivan.
 
6. Tekee hyvää hiuksille
 
Noin neljäsosa hiusten painosta on vettä.  Vähäinen veden juonti voi tehdä hiuksista hauraat ja ohuet. Varsinkin aamuisin juotuna vesi auttaa pitämään huolta hiusten kunnosta.
 
7. Ehkäisee munuaiskiviä ja virtsatulehduksia
 
Veden juominen heti herättyä ehkäisee munuaiskivien syntymistä ja virtsatulehduksia.
Vesi tyhjässä vatsassa laimentaa happoja, jotka muodostavat munuaiskiviä. Runsas vesimäärä auttaa suojaamaan kehoa virtsatietulehduksia vastaan.
 
8. Vahvistaa immuunijärjestelmää
 
Veden juominen tyhjään vatsaan tasapainottaa kehon imunestejärjestelmää, joka auttaa parantamaan immuunipuolustusta ja vastustuskykyä.
 
 

 

Arvostele tätä artikkelia
(1 ääni)
Lauantaista sunnuntaihin hyvinvointia, joogaa ja vegaaniruokaa Vire-messuilla

Tampereen Messujen uutuustapahtuma Vire – Tampereen terveysmessut tuo terveellisen tuulahduksen Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen 20.–21.1.2018. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tapahtumakokonaisuudessa on...

Pertti Kurikan Nimipäivät nousee vielä kerran lavalle! - Ei myytävänä! -kansalaisaloitetta juhlitaan Kansalaistorilla

Pertti Kurikan Nimipäivät lunastaa lupauksensa ja esiintyy vielä kerran. Bändi haastoi syksyllä muut muusikot ja kansalaiset allekirjoittamaan Ei myytävänä! -kansalaisaloitteen...

Brestin Eurooppalaisen lyhytelokuvan pääpalkinto Suomalaiselle lyhytelokuvalle

Brestin eurooppalaisen lyhytelokuvafestivaalin jury palkitsi Ranskassa lauantaina 11.11.2017 suomalaisen lyhytelokuvan Kukista ja mehiläisistä Grand Prix:llä sekä Prix du Public:lla. Tämä...

Odottavan aika voi olla liian pitkä!! Yli 500 suomalaista odottaa elinsiirtoa

Osaatko kuvitella, miltä elinsiirron odottaminen tuntuu? Suomessa yli 500 ihmisen ei tarvitse kuvitella, sillä he tietävät. Elinsiirtoa odottaa jo yli...

Juhannushäät Kemin Lumilinnassa!!

Ympärivuotisen LumiLinnan rakentaminen alkaa Kemin Matkailu Oy tarjoaa sloganinsa mukaan meren, lumen ja jään arktisia kokemuksia. Tulevaisuudessa yhtiö voi tarjota asiakkailleen...

Pakastekinkkua ei tarvitse sulattaa – laita jäisenä uuniin ja kuorruta liekittämällä!

Tänä jouluna kinkku kuorrutetaan liekittämällä. Kinkku on edelleen yleisin ja suosituin joulupöydän ruokalaji. Sitä on tarjolla yli 90 % talouksista ja...

Valtaosa työmatkatapaturmista sattuu naisille – vuoden vaarallisin aika alkaa nyt

Liikenne on työpäivien suurin riskitekijä ja työmatka merkittävin vaaranpaikka. Vuoden riskialttein aika työmatkatapaturmien osalta on alkamassa, sillä liukkaat kelit aiheuttavat...

Nam, rapsahtavaa ruokaa! Suomi sallii hyönteisten pääsyn elintarvikemarkkinoille

Suomi muuttaa Euroopan unionin uuselintarvikeasetuksen tulkintaa siten, että hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallitaan myös Suomessa ja samalla hyönteisala saadaan...

Joko luit nämä

FinlandiaTV esittää ohjelmaa Suomesta ja Espanjan Aurinkorannikolta nettiTV-lähetyksenä.

TOIMITUS

+358 45 7876 9976