Tulosta tämä sivu

Kylmäpuristettu luomukookosöljy - ihmisen paras ystävä?

27 tammi 2017

Kookos on kuulunut ihmisen ravintoon aikojen alusta asti. Nykyään kyseistä kasvia saa hankittua monessa muodossa kaappiinsa, mutta kokonaisvaltaisesti terveellisin kookoksen variaatio näyttäisi olevan kylmäpuristettu neitsytkookosöljy. Sillä on paljon käyttöarvoa, koska se soveltuu uskomattoman moneen eri tehtävään. Tässä muutama empiirisesti kokeiltu ja hyväksi havaittu, ja itse kukin voi keksiä näitä lisääkin.

1. Suuhygienia

Kookosöljyllä on huomattavia antibakteerisia vaikutuksia, joten se soveltuun hampaiden ja suun hygienian hoitoon ja monet jopa korvaavat sillä perinteisen hammastahnan kokonaan. Nykyään on myös yleisessä tiedossa niin kutsuttu Oil Pulling, joka puhdistaa suun lisäksi myös maksaa ja verta imien itseensä toksiineja elimistöstä. Voit siis laittaa hammasharjallesi nokareen kookosöljyn ja ruokasoodan yhdistelmää, jolloin myös hampaasi valkaistuvat huomattavan nopeasti. Oil Pulling taas on hieman aikaavievempi toimenpide, mutta kokeilemisen arvoinen. Toimi seuraavasti:

Ota iso lusikallinen kookosöljyä suuhun ja anna sen muuttua nestemäiseksi. Sen jälkeen huljuttele öljyä suussa, lähinnä hampaiden ja kielen etuosassa, varoen koskemasta nieluun - öljy kerää itsensä paljon bakteereja, eikä sitä todellakaan kannata nielaista.
Noin 10-15min pyörittelyn jälkeen sylje öljy vessanpönttöön tai roskikseen, ei lavuaariin. Huuhdo suu vedellä pari kertaa päästäksesi eroon bakteerijäämistä.
Hymyile peilille ja huomaa ero! Auttaa myös pahanhajuiseen hengitykseen ja ientulehdukseen. Toista vähintään joka toinen päivä.

2. Aurinkosuoja

Kookosöljyn luontainen UV-suojakerroin on 6-8 luokkaa. Jos ihosi ei pala helposti eikä sinulla ole punaista pigmenttiä, voi olla että pelkkä kookosöljy riittää aurinkovoiteeksi etelässäkin, kunhan sitä muistaa lisäillä tarpeeksi usein. Itselläni ainakin öljy on estänyt palamisen tehokkaasti, vaikken ihan tummaverikkö olekaan. Samalla öljy kosteuttaa ihoa eikä sisällä mitään metalleja tai muita lisäaineita, joita perinteisissä aurinkorasvoissa useimmiten esiintyy. 

3. Hiustenhoito

Jos hiuksesi ovat kuivat ja päänahkasi kutiseva, voi kookosöljy olla ratkaisu pulmaasi. Laita saunaan tai nukkumaan mennessä reilu määrä öljyä päähäsi hieromalla sekä hiuksiin että ihoon.Öljy saa vaikuttaa tunnista vaikka 12 tuntiin, yläaikarajaa ei varsinaisesti ole. Sen jälkeen pese hiukset miedolla shampoolla. Voi olla että ne jäävät hieman rasvaisen oloisiksi seuraavaan pesuun saakka, mutta huomaat eron heti ja olosi on varmasti sen arvoinen, vaikka joutuisit käyttämään jotain tyylikästä hattua vuorokauden. Uusi käsittely viikon välein ja tukkasi kiittää!

4. Voimakahvi

Kookosöljyllä on jännittäviä yhteisvaikutuksia muiden ruoka-aineiden kanssa. Kahville se tekee ihmeitä. Jos kofeiinilla on taipumus antaa sinulle tärinöitä, sekoita kahvin joukkoon lusikallinen kookosöljyä, ja vapina on tiessään. Tämä selittyy erään tietyn rasvahapon ja kofeiinin yhteistoiminnalla. Makuun joutuu totuttelemaan hetken aikaa, mutta kookoksen rasvaisuus korvaa samalla maidon ja kerman ja tekee kahvista ihanan täyteläisen. Jos trooppinen maku ärsyttää, voi kookosöljyn sijaan käyttää mautonta ja hajutonta MCT-öljyä. Monet lisäävät voimakahviin myös lusikallisen voita, joka takaa pitkäaikaisen energisyyden. Pelkällä kookosöljylläkin kuitenkin huomaat eron varmasti.

5. Deodorantti

Mikäli haluat kemikaalien sijaan luonnollisen hajuneston kainaloihisi, voit korvata kookosöljyllä normaalit deodorantit.
Öljy tehoaa parhaiten silloin, kun kainaloiden pesuun ei käytetä pesuaineita, vaan pelkkää vettä. Tämä vaatii tosin hieman kärsivällisyyttä, sillä deodoranttiominaisuus alkaa toimia vasta muutaman päivän sisällä, joten kannattaa mahdollisuuksien rajoissa antaa kehon tottua rauhassa kookosdödöön, ennen kuin varsinaisesti luottaa sen tehoon kaikissa tilanteissa. 
Jos haluat varmistaa hajuttomuuden, kannattaa kookosöljyä lisätä kainaloihin uudestaan päivän aikana.
Kookosöljyn teho deodoranttina voi selittyä kahdesta syystä: kemiallisesti vakaana aineena se estää myös ihossa olevia monityydyttämättömiä rasvoja härskiintymästä, toinen selitys on sen taistelu iholla olevia vieraita bakteereita vastaan.
 
6. Keittiöhommat
 
Korvaa ruoka- ja leivontaresepteissä muut rasvat ja öljyt terveellisellä neitsytkookosöljyllä. Salaatinkastikkeisiin öljy ei sovellu, vaan niihin kannattaa käyttää kylmäpuristettua hamppuöljyä.
Paistoöljynä kookos on yksi parhaimmista öljyistä hyvän kuumuudensietokykynsä ansiosta – ei härskiinny kuumennettaessa, ja paistotulos on erinomainen. Etenkin kasvisruokiin se tuo hienostuneen makean sivumaun.
Tarkkaile lämmönsäätöä, sillä kookosöljy kuumenee herkästi liikaa  (ei tirise)!
Kokeile myös leivänpäällysteenä mausteiden kanssa, sekä smoothien tai puuron seassa – herkullista ja taatusti terveellistä!
Valmista herkulliset suklaat, tryffelit ja muut makeiset kookosöljystä. Kookoksessa ja tummassa suklaassa paistetut banaanit ovat nopea ja upea jälkk'äri vaikka jäätelön ja myslin kanssa! Myslinkin voi pyöräyttää pannulla banaanien seassa ennen tarjoilua.
Vinkki! Valmista popcornit itse kookosöljyssä, niin vältät kaupan popcornien transrasvat. Samalla saat popcornista antioksidantti polyfenolia, joka saattaa ehkäistä sydänsairauksia ja syöpää. 

7. Painonhallinta

Oletko usein nähnyt ylipainoisia thaimaalaisia? Vaikka Aasia on kookosöljyn suurimpia käyttäjiä, harva aasialainen on painoindeksin mukaan lihava. Jotkut tutkimukset puhuvat runsasta kookosöljyn käyttöä vastaan, mutta osa tutkimuksista tukee väitettä, että kookosöljyn käyttö saattaa vähentää haitallista kolesterolia ja lisätä suotuisan kolesterolin määrää. Keho muuttaa sokereita rasvoiksi ja varastoi niitä, mutta kookosöljyn riittävällä käytöllä näyttäisi olevan positiivinen vaikutus etenkin sisäelinten ympärille kerääntyvän viskaalirasvan vähentämisessä. Samalla verisuonisairauksien riski pienenee.

8. Yleinen kauneus ja hyvinvointi

Kokeile kookosöljyä meikinpoistoon (myös silmämeikki), kasvovoiteena, liukuvoiteena, hierontaöljynä, lemmikkien kylvetyksessä jne jne. Käyttömahdollisuuksia on yhtä paljon kuin mielikuvitustakin! Neitsytkookosöljyä on saatavilla luontaistuotekaupoissa ja hyvinvarustelluissa marketeissa.

 
 
 
Arvostele tätä artikkelia
(4 ääntä)