Kasvisruokavaliollakin jaksaa kuntoilla

12 tammi 2017
 
 
Linda Kovanen yhdistää ruokakirjassaan tietotaitonsa koti-talousopettajana, ravintovalmentajana ja kuntoilijana.
Pitkän linjan kasvissyöjä Linda Kovanen aloitti tavoitteellisen liikunnan kolmisen vuotta sitten. Varsin pian hän huomasi ruokakirjamarkkinoilla ammottavan aukon: kuntoileville kasvissyöjille ei ollut tarjolla mitään.
 
Kotitalousopettajan, ravintovalmentajan ja liikunta-alan koulutustensa pohjalta hän kirjoitti kirjan itse. Syntyi reseptejä, teoriaa ja käytäntöä yhdistävä teos Vegeä, liikkujan kasvisruokaa.
"Kirjani kasvisruokaohjeet tukevat liikunnallista elämäntapaa, oli harjoittelu kestävyysliikuntaa tai lihaskuntoharjoittelua", sanoo Linda.
 
Kun Linda Kovanen asetti tavoitteekseen juosta ensimmäisen puolimaratoninsa, kävi lisääntyneen harjoittelun myötä nopeasti selväksi, ettei ruokavalio ollut kohdillaan.
"Palautumiseni huononi, eikä kehitystä tapahtunut toivotulla tavalla, koska en saanut kasvisravinnostani tarpeeksi energiaa."
Aktiiviliikkujana hänen energiantarpeensa on noin viisisataa kaloria enemmän kuin samanpainoisen naisen, joka ei harrasta liikuntaa.
"Syön viisi kuusi kertaa päivässä. Aamuni alkaa yleensä reilulla kulhollisella kaurapuuroa, johon olen lisännyt proteiinia, marjoja ja maapähkinävoita", Kovanen kertoo. "Lisäksi juon ison kupillisen kahvia."
 
Lounaaksi hän syö runsaasti kasviksia, täysjyväviljaa, kasviproteiinia ja pähkinöitä.
Välipalaksi käy vaikkapa itsetehty raakapatukka tai rahkajogurtti myslillä ja hedelmillä.
Päivällinen noudattaa lounaan kaavaa, mutta on yleensä hieman kevyempi.
Iltapalaksi hän syö useimmiten jogurttia tai smoothiebowlin, mutta siinä ei ole vielä kaikki.
"Treenin jälkeen tarvitsen palauttavan aterian, kuten itsetehdyn proteiinismoothien tai proteiinijauheesta valmistetun palautusjuoman ja hedelmän", Kovanen luettelee.
 
Arjen tiukkaan järjestykseen vaihtelua tuovat viikonvaihteet.
"Viikonloppuisin syön rennommin, melko usein ihan mitä vain mieleni tekee."
 
Lisääntynyt ravinnontarve tulee neljästä viidestä liikuntasessiosta viikoittain. Kovanen harrastaa juoksun ja päivittäisen hyötyliikunnan lisäksi crossfit-voimaharjoittelua ja joogaa.
"Treenin tehoa tai määrää lisäävälle henkilölle antaisin vinkiksi: syö säännöllisesti heti aamusta alkaen ja monipuolisesti kaikilla aterioilla.
 Nälkäisenä ei saa mennä treenaamaan, vaan pieni välipala on paikallaan ennen treeniä", Kovanen neuvoo.
 
Paras hänen saamansa vinkki on ”Älä pelkää hiilihydraatteja!”. Monissa dieeteissä kehotetaan harhaanjohtavasti välttämään myös hyviä hiilareita.
"Jaksamiseni ja palautumiseni paranivat merkittävästi, kun aloin syömään enemmän hiilihydraatteja kuten ruisleipää, mysliä ja hedelmiä", Linda sanoo.
 
Suojaravintoaineiden turvaaminen liikkujan vegaaniruokavaliossa:
 
D-vitamiinilisän käyttäminen ympäri vuoden (D2-vitamiini on vegaaninen )
B12-vitamiinilisän käyttäminen ympäri vuoden.
Suosi jodioitua suolaa tai käytä viikoittain merilevää, niin turvaat jodin saannin.
Suosi kalsiumilla rikastettuja kasvimaitoja turvataksesi kalsiumin riittävän saannin. Kalsiumia saa lisäksi tummanvihreistä kasviksista sekä mm. seesaminsiemenistä.
Elimistölle tärkeitä omega-3-rasvahappoja kasvisruokailija saa rypsiöljystä, hamppuöljystä, saksanpähkinöistä, chiasiemenistä ja pellavansiemenistä. Välttämättömien rasvahappojen tarve täyttyy, kun nauttii 2–3 ruokalusikallista rypsiöljyä päivittäin.
Pyri lisäämään pehmeän rasvan lähteitä hieman jokaiselle aterialle, vaikka pähkinöiden tai kasviöljyjen muodossa.
Lähde: Linda Kovanen
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)
Lauantaista sunnuntaihin hyvinvointia, joogaa ja vegaaniruokaa Vire-messuilla

Tampereen Messujen uutuustapahtuma Vire – Tampereen terveysmessut tuo terveellisen tuulahduksen Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen 20.–21.1.2018. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tapahtumakokonaisuudessa on...

Pertti Kurikan Nimipäivät nousee vielä kerran lavalle! - Ei myytävänä! -kansalaisaloitetta juhlitaan Kansalaistorilla

Pertti Kurikan Nimipäivät lunastaa lupauksensa ja esiintyy vielä kerran. Bändi haastoi syksyllä muut muusikot ja kansalaiset allekirjoittamaan Ei myytävänä! -kansalaisaloitteen...

Brestin Eurooppalaisen lyhytelokuvan pääpalkinto Suomalaiselle lyhytelokuvalle

Brestin eurooppalaisen lyhytelokuvafestivaalin jury palkitsi Ranskassa lauantaina 11.11.2017 suomalaisen lyhytelokuvan Kukista ja mehiläisistä Grand Prix:llä sekä Prix du Public:lla. Tämä...

Odottavan aika voi olla liian pitkä!! Yli 500 suomalaista odottaa elinsiirtoa

Osaatko kuvitella, miltä elinsiirron odottaminen tuntuu? Suomessa yli 500 ihmisen ei tarvitse kuvitella, sillä he tietävät. Elinsiirtoa odottaa jo yli...

Juhannushäät Kemin Lumilinnassa!!

Ympärivuotisen LumiLinnan rakentaminen alkaa Kemin Matkailu Oy tarjoaa sloganinsa mukaan meren, lumen ja jään arktisia kokemuksia. Tulevaisuudessa yhtiö voi tarjota asiakkailleen...

Pakastekinkkua ei tarvitse sulattaa – laita jäisenä uuniin ja kuorruta liekittämällä!

Tänä jouluna kinkku kuorrutetaan liekittämällä. Kinkku on edelleen yleisin ja suosituin joulupöydän ruokalaji. Sitä on tarjolla yli 90 % talouksista ja...

Valtaosa työmatkatapaturmista sattuu naisille – vuoden vaarallisin aika alkaa nyt

Liikenne on työpäivien suurin riskitekijä ja työmatka merkittävin vaaranpaikka. Vuoden riskialttein aika työmatkatapaturmien osalta on alkamassa, sillä liukkaat kelit aiheuttavat...

Nam, rapsahtavaa ruokaa! Suomi sallii hyönteisten pääsyn elintarvikemarkkinoille

Suomi muuttaa Euroopan unionin uuselintarvikeasetuksen tulkintaa siten, että hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallitaan myös Suomessa ja samalla hyönteisala saadaan...

Joko luit nämä

FinlandiaTV esittää ohjelmaa Suomesta ja Espanjan Aurinkorannikolta nettiTV-lähetyksenä.

TOIMITUS

+358 45 7876 9976