YouTube-yhteisön festivaali Tubecon täytti Helsingin Messukeskuksen 17.–18. elokuuta. Uudistuneen konseptin mukaisesti järjestetyssä tapahtumassa vieraili perjantaina ja lauantaina yhteensä 17 000 kävijää. Lauantaina loppuunmyydyksi julistetun tapahtuman tavoitteena oli tarjota yleisölle ja tubettajille entistä monipuolisempi, osallistavampi ja elämyksellisempi kokemus.

– Onnistuimme monella osa-alueella ja tarjosimme jotakin sellaista, mitä ei ennen ole nähty. Meille on sadellut kiitosta tapahtuman hyvästä tunnelmasta, sujuvuudesta ja yhteisöllisyydestä. Olemme iloisia siitä, että onnistuimme tavoitteessamme nostaa tapahtuma uudelle tasolle, sanoo tapahtuman käytännön toteutuksesta vastaavan Suomen Tubetapahtumat Oy:n liiketoimintajohtaja Heidi Hujanen.

Jo viidettä kertaa Suomessa järjestetyn Tubeconin ytimessä olivat tänä vuonna kohtaamiset, tarinat sekä vuorovaikutus tubettajien ja yleisön välillä. Messukeskukseen rakennetun TubeCityn erilaisissa teemakortteleissa järjestettiin runsaasti osallistavaa ja koko perhettä aktivoivaa ohjelmaa. Ohjelman sisältö luotiin tiiviissä yhteistyössä tubettajien kanssa. Ohjelmaa oli tarjolla myös aiempaa laajemmin kaikenikäisille.

Lisäksi jo legendaariseksi muodostunutta Awards-palkintogaalaa kehitettiin tänä vuonna. Yksittäisten tubettajien sijaan Tubecon Video Awardseissa keskityttiin palkitsemaan parhaita videosisältöjä kuluneen vuoden ajalta. Awards-finaalissa kilpaili yhteensä 36 videota yhdessätoista kategoriassa, ja Tubeconiin osallistuneet tubettajat äänestivät voittajat keskuudestaan. Yleisö sai myös valita oman suosikkivideonsa. Vuoden parhaan videon tittelin voitti Mmiisas-kanavan video ”Kohtaan suurimman pelkoni”. Yleisöäänestyksessä yleisön suosikiksi nousi Jan Nybergin video “Ope räppää aamunavauksessa”.

– Gaalaa uudistamalla halusimme tuoda esiin laadukasta osaamista ja hyviä tarinoita. Palkittujen videoiden mukaan lukeutuu runsas kirjo niin koskettavia tarinoita kuin huumoriakin. On hienoa, että voittajien joukossa on sekä nousevia tubettajia että alan kokeneita ammattilaisia. Tämä kertoo alan kasvusta, toteaa tapahtuman sisällöstä vastaavan Suomen tubettajat ry:n puheenjohtaja Jussi Koski.

Kaikki Tubecon Video Awards -voittajavideot:

Vuoden actionvideo: Jorkki 4 Länsimetro // Biisonimafia

Vuoden kauneus- ja muotivideo: Get Cyber With Me // Pahalapsi

Vuoden komediavideo: Ope Rageaa Pahasti // Hurhur

Vuoden pelivideo: Miten ne ei löydä mua?? // Deata

Vuoden kuvaus ja editointi: Travel Near // Timo Wilderness

Vuoden kaupallinen yhteistyö: 1980-luvulla // Justimusfilms

Vuoden maailmanparannus: Kiusaaminen // Jennysvoices

Vuoden tarina: Käytin kolikkoa karttana kahden päivän ajan // Eloaville

Vuoden vlogi: Surfing in a private Jet // Jarno Laasala

Vuoden video: Kohtaan suurimman pelkoni // Mmiisas

Yleisön suosikki: Ope räppää aamunavauksessa // Jan Nyberg

Hämeenlinnassa on nyt mahdollisuus lähteä itseajavan testiauton kyytiin maanantaista 20.8. alkaen. Autot liikennöivät Visamäen alueella arkisin klo 10 – 14 ja testiajot kestävät elokuun loppuun asti.

Testiautot ajavat Hämeenlinnassa Visamäessä kahteen suuntaan ajettavalla ajoreitillä Visamäen kampuksen/Innoparkin alueella Visakaarre – Visamäentie.

Sensible 4 Oy:n kehittämien autonomisten ajoneuvojen testit alkoivat toukokuun alussa Vantaan Kivistössä. Maanantaina 20.8. testit siirtyvät Hämeenlinnan Visamäkeen ja sen jälkeen autoja testataan Espoossa. Testiajoneuvot ovat kaksipaikkaisia automatisoituja Renault Twizy -autoja ja niitä on kaksi kappaletta.

Visamäen testiajoja operoi Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) yhteistyössä Sensible 4 Oy:n ja Kyyti Groupin kanssa. Sähkökäyttöinen automaatti-Twizy ajaa muun liikenteen seassa Visamäen alueella. Sen tunnistaa katolla olevasta vilkkuvalosta ja poikkeavasta ulkonäöstään. Twizyn seurana on tarvittaessa oma erillinen turva-auto ja sisällä molemmissa autoissa on aina testi-insinööri.

Automaattiauton testiajot liittyvät aIGO-hankkeeseen, jossa kehitetään kotimaista robottibussia. Tänä vuonna Twizy-autolla testataan tulevien talvitestien robottibussireittejä. Twizyyn on asennettu automaattista liikennettä palvelevaa laitteistoa, jonka avulla ajoneuvo kartoittaa ympäristöään. Twizy kulkee tyypillisesti 10-40 km/h nopeudella ja reagoi tarvittaessa muuhun liikenteeseen. Ensi talvena on tarkoitus kokeilla vastaavasti samoilla reiteillä Hämeenlinnassa, Espoossa ja Vantaalla liikenteessä ensimmäistä kotimaista robottibussin prototyyppiä, joka on parhaillaan rakenteilla.

Hämeenlinnan Visamäen testiajot ovat osa Uudenmaan liiton ja Suomen Kasvukäytävän aIGO -hanketta. Hankkeessa ovat mukana Hämeenlinnan, Espoon ja Vantaan kaupungit,  HAMK, LAMK ja TTY sekä Sensible 4 Oy, GIM, Hybria, EIKU Design ja Kyyti Group.

Sensible 4 Oy tavoittelee globaalia markkinajohtajuutta erityisesti neljän vuodenajan automaattiajamisen saralla. Sensible 4:n osaaminen perustuu usean vuosikymmenen ulkorobotiikan tutkimukseen, jota on tehty Aalto Yliopistossa sekä Metropolia AMK:n koordinoimiin ajoneuvo- ja automaattibussihankkeisiin.

Sensible 4 Oy:n toimitusjohtaja Harri Santamala on paikalla Visamäessä maanantaina 20.8. klo 10 – 12.

Lue lisää: http://sensible4.fi/aigo      

Kotimaiset Kasvikset ry ja Puutarhaliitto ry valitsivat Vuoden 2019 vihannekseksi juurikkaiden suvun. Siihen kuuluvat tutun punajuuren lisäksi kelta-, raita- ja valkojuurikas sekä näiden muunnokset. Suku tunnetaan Beta vulgaris -nimellä ja on vanha suosittu Välimeren viljelykasvi. Suomeen juurikkaat rantautuivat 1800-luvulla ja ovat esityisen suosittuja sekä valmisruoissa että ruokaharrastajien parissa.

Punajuuri tunnetaan upeasta väristään. Se on tuttu kasvis, jota nautitaan usein etikkasäilykkeissä, jouluruuissa, borssi-keitossa ja Lindströmin pihveissä. Punajuurikkaan väriaineita, betalaiineja, käytetään myös luonnollisina elintarvikeväreinä, jotka tunnetaan koodista E162. Nämä kasvien väriaineet ovat myös tärkeitä terveyttä edistäviä antioksidantteja.

Kokkien rakastamia

Kaikki juurikkaat sopivat hyvin keittoihin, patoihin ja monen mielestä ne ovat parhaimmillaan uunissa yrttien, merisuolan ja öljyn kanssa paahdettuina. Erityisesti rosmariini ja timjami ryydittävät juurikkaiden lievästi makeaa makua. Punajuuren ja vuohenjuuston liitto on myös aivan erityinen. Kaikki juurikkaat ovat mestarikokkien ja ruokaharrastajien suosikkiraaka-aineita niiden monipuolisuutensa ja upeiden väriensä vuoksi.

Punajuuren ituja, lehtiä ja nuoria versoja käytetään lisäksi koristeina, salaateissa tai kevyesti höyrytettyinä lisäkkeinä. Muita juurikkaita käytetään punajuurikkaan tavoin, mutta niistä puuttuu voimakas väri, mikä on eduksi, jos ruuan muiden värien halutaan erottuvan.  Raitajuuret puolestaan ovat näyttävä osa ruoka-annosta.

Juurikkaiden satoaika on heinäkuusta myöhäiseen syksyyn ja ne säilyvät pitkään naattien poiston jälkeen muovipussissa jääkaappilämpötilassa. Kuitenkin kevätkäyttöä varten ne kannattaa keittää kuorineen. Ne kuoritaan vasta kypsinä ja säilötään etikkaveteen. Juurikkaiden mukulat suositellaan tarjottavaksi aina kypsennettyinä, sillä herkkävatsaisille raaka punajuuri saattaa aiheuttaa ongelmia. Alle 12-vuotiaille juurikkaita suositellaan tarjottavaksi vain pieninä annoksia niiden sisältämän nitraatin vuoksi.

Terveysjuures

Ravitsemuksellisesti juurikkaat ovat erityisen hyviä, sillä ne sisältävät runsaasti kuituja, vitamiineista muun muassa folaattia ja kivennäisaineita. Ne ovat myös ruokaisia ja auttavat muun muassa painonhallinnassa.  Punajuurten väitetään edistävän terveyttä monella tavoin -muun muassa parantamalla verenkiertoa, vähentämällä väsymystä ja torjumalla joitakin syöpiä.

Suomessa viljellään juurikkaita yli 400 hehtaarin alalla, mistä suurin osa päätyy teollisuuden käyttöön. Valtaosa punajuurista syödään säilykkeinä ja valmisruoissa. Muiden juurikkaiden viljely on toistaiseksi vähäistä, mutta myös muiden Beta-suvun juurikkaiden käytön toivotaan lisääntyvän. Viime vuosina suosiota ovat lisänneet valmiiksi keitetyt tai soseutetut puolivalmisteet.

Kotimaiset Kasvikset ry ja Puutarhaliitto julkistivat samalla ennakkoon tulevien vuosien vihannekset.  Ne ovat paprikat ja kurpitsat. Tavoitteena on lisätä teemavuoden aikana näiden vihannesten tunnettavuutta ja edistää niiden monipuolista käyttöä ruoanlaitossa. Ruokaohjeita ja kuvia löytyy www.kotimaisetkasvikset.fi -sivuilta.

HerkkuKokki.com sivustolla siskonmakkarakeitto resepti, jossa perunoiden tilalla bataattia.
Ne joille peruna ei sovi tai muuten vaan vaihteluksi, tämä keitto on erinomainen ja kokeilun arvoinen.

Lue lisää HerkkuKokki reseptisivustolta.
https://herkkukokki.com/resepti/siskonmakkara-bataattikeitto/

Kodintekniikan kokonaismyynti nousi 6,0 prosenttia vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla. Kasvua mitattiin pienissä kodinkoneissa 14,0 prosenttia, viihde-elektroniikassa 10,1, matkapuhelimissa 7,1, isoissa kodinkoneissa 3,5 ja kodin tietotekniikassa 1,7 prosenttia. Kamerakauppa sen sijaan taantui 15,7 prosenttia.

Tiedot käyvät ilmi kodintekniikkaindeksistä 1-6/2018.


Jalkapallon MM-kisat vauhdittivat tv-myyntiä

Venäjällä pelatut jalkapallon MM-kisat kasvattivat isojen televisioiden myyntiä todella runsaasti. Esimerkiksi 55-tuumaisia televisioita ostettiin kesäkuussa 67,5 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, ja yli 70-tuumaisten myynnin kasvu oli kappalemäärissä mitattuna peräti 300 prosenttia. Ultra hd -televisioiden osuus oli vuoden ensimmäisellä puoliskolla 87,9 prosenttia tv-kaupan arvosta ja peräti 71,7 prosenttia kotiin hankituista televisioista. Ultra hd -televisioita ostettiin 124 447 kappaletta, eli 45,0 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna, kertoo ETK ry:n elektroniikkajaoston puheenjohtaja Markus Nummisalo

Musiikkia kuunnellaan nyt kuulokkeilla                                                                                                       

Kuulokkeiden suosio ei näytä hiipuvan, ja kaupan arvo nousi 31,3 prosenttia vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla. Television ääntä kohentavien soundbar- ja soundbase-kaiuttimien myynti kasvoi 29,4 prosenttia, ja langattomien bluetooth-kaiuttimien myynti kääntyi sekin jälleen kasvuun (12,4 %). 

Peilittömät järjestelmäkamerat nostivat suosiotaan 

Kamerakaupan lasku jatkui alkuvuonna 15,7 prosentin vauhtia. Eniten laski peilietsimellä varustettujen järjestelmäkameroiden (27,5 %), action-kameroiden (27,2 %) ja kiinteäobjektiivisten pokkareiden (7,1 %) suosio. Peilittömien järjestelmäkameroiden myynti sen sijaan kasvoi 5,1 prosenttia, ja niiden osuus kaikista järjestelmäkameroista oli kappalemäärissä mitattuna 46,9 ja myynnin arvosta laskettuna 44,1 prosenttia. 

Älypuhelimien keskihinta nousi 10,0 prosenttia

Älypuhelimia ostettiin vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla 1 061 293 kappaletta, mikä on 2,4 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Myynnin arvo kasvoi kuitenkin 7,3 prosenttia ja puhelimien keskihinta 10,0 prosenttia. Älykelloissa kasvua mitattiin peräti 18,4 ja tietokoneissa 4,2 prosenttia. Tablettien myynti laski 2,6 ja tulostimien 4,7 prosenttia.

Tasainen kasvu jatkui isojen kodinkoneiden kaupassa

Isojen kodinkoneiden kauppa on edennyt tasaisella kasvu-uralla jo kolmatta vuotta. Vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla myynnin arvo nousi 3,5 prosenttia. Koska uusia asuntoja valmistuu tänä vuonna runsaasti, kasvun uskotaan jatkuvan myös vuoden toisella puoliskolla, kertoo ETK ry:n Isot kodinkoneet -jaoston puheenjohtaja Esa Silver

Pienten kodinkoneiden myynti kehittyi suotuisasti

Pienten kodinkoneiden myynti nousi peräti 14,0 prosenttia vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla. Parhaisiin lukemiin ylsivät hammashoitotuotteet (39,2 %), silitysraudat (30,4 %), parranajokoneet ja karvanpoistolaitteet (29,4 %), hiustenhoitotuotteet (18,9 %) sekä ruuan valmistamiseen tarvittavat pienkoneet (18,5 %). Pölynimurit (6,9 %) ja kahvinkeittimet (5,8 %) kävivät nekin kaupaksi paremmin kuin viime vuonna, kertoo Lauri Paavola ETK ry:n Pienet kodinkoneet -jaostosta.

Maailman pelastavaan ideakisaan voi tarjota ratkaisuja vielä viikon ajan. Paras idea palkitaan tuhannella eurolla ja muitakin rahapalkintoja on luvassa. Palkitsijana tapahtumassa on Sitra.

Ilmakitaransoiton MM-kisat ja Oulun juhlaviikot järjestävät 24. elokuuta kello 15 Oulussa Rotuaarin aukiolla Ilmastonmuutos ja maailmanrauha -symposiumin. Symposiumin ideakisassa etsitään parhaita ideoita ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Maailman pelastavan ideakilpailun osallistujalla on kolme minuuttia aikaa vakuuttaa asiantunteva tuomaristo idean toimivuudesta. Idea voi olla uusi toimintatapa, niksi, keksintö, jne. Kilpailuun voi siis osallistua ideoilla, jotka toimivat ilmastonmuutosta vastaan, niissä on uusi oivallus, ne ovat toteuttamiskelpoisia ja niillä on vaikutusta.

Osallistuja voi olla yhteisö, yhdistys tai vaikka koululuokka, yksittäinen ideavelho, kaveriporukka tai mikä ettei yrityskin. Uudenlainen ideakilpailu etsii käytännön ratkaisuja ja ruohonjuuritason toimintaa. Kilpailuun voi ilmoittautua nettilomakkeella 16. elokuuta mennessä.

Rotuaarin lavalle pääsee 8 esiraadin valikoimaa toteuttamiskelpoisinta ideaa. Finalisteille ilmoitetaan paikasta 17.8. mennessä.

Raadissa on ideoinnin, bisneksen ja ratkaisujen ammattilaisia kulttuuripersoona ja BusinessOulun luovien alojen asiantuntija Petri Sirviö sekä yhteisön, liiketoiminnan kehittäjä Niina Karvinen Business Kitcheniltä sekä Oulun kaupungin ilmastoasiantuntija Maarit Talvitie. Voittaja saa raadin asiantuntemuksen lisäksi 1000 euron palkinnon idean jatkokehittämiseen. Kisan juontaa Simo Kekäläinen Business Kitcheniltä.

Ilmakitaransoiton MM-finaalia edeltävä symposiumi sekoittaa kulttuuria, tiedettä ja päätöksentekoa tuomalla Rotuaarin aukiolle mielenkiintoisia keskustelijoita, ideakisan, jolla pelastetaan maailma, sekä kansalaistorin. Tapahtumassa etsitään keinoja ratkaista maailmanrauhaa syvimmin uhkaava ongelma, ilmastonmuutos. Aiheesta on jo valtavasti tietoa – tämä tapahtuma haluaa tuoda mukaan myös iloa, toivoa ja tunnetta.

Yhteistyössä mm. Oulun Energia, Oulun Innovaatioallianssi ja Sitra.

Rakennusalan henkilöstöhankintaa tekevä Värväämö Oy järjestää Kahvia, pullaa ja raksaduunia -rekrytointitilaisuuden torstaina 16.8. klo 12–15 Oulun toimistollaan osoitteessa Kirkkokatu 52. Tuolloin Värväämön toimistolla on avoimet ovet – kuka tahansa rakennusalan töistä kiinnostunut voi tulla kuulemaan ja juttelemaan rakennusalan työmahdollisuuksista sekä juomaan pullakahvit.

”Rakennusalalla on tällä hetkellä paljon töitä tarjolla. Syksyn tullessa moni kesätyöntekijä lopettelee, joten siinäkin mielessä meillä on tarjolla työmahdollisuuksia Oulussa syksyksi ja pidempäänkin”, kertoo Värväämön Oulun toimistolta rekrytoija Jouni Palosaari.

Erilaisia työllistymismahdollisuuksia on Palosaaren mukaan nyt paljon. Pelkästään Oulun seudulle Värväämö palkkaa kymmeniä uusia työntekijöitä. Palosaaren mukaan Värväämössä on töitä tarjolla niin kokeneille alan ammattilaisille kuin aloitteleville rakennusaputyöntekijöillekin. ”Meillä on toiveissa, että aputyöntekijöillä olisi asenne kunnossa ja sen verran kokemusta, että on jo uskallusta ottaa omatoimisesti työmaalla vastuuta aputöistä”, Palosaari kertoo: ”Kokemuksen mukaan pääsee tietysti tekemään vaativimpiakin töitä ja hommassa eteenpäin.”

Värväämön kautta on mahdollista työskennellä myös omalla toiminimellä yrittäjänä. ”Haemme joko toiminimen jo omaavia tai sellaisen hankkimista harkitsevia yrittäjiä tekemään asiakkaallemme mm. ikkunoiden ja ovien asennuksia. Töitä on tarjolla niin Oulun seudulla kuin pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereellakin.” 

Ammattiosaajista Värväämö hakee parhaillaan muun muassa rakennustyöntekijöitä, kirvesmiehiä ja lvi-asentajia. ”Me pyritään siihen, että ammattimiehet viihtyvät meillä. Meidän tehtävämme on löytää osaajille juuri oikeanlainen ja motivoiva työ – töitä meillä kyllä riittää ammattilaisille vuoden ympäri”, Palosaari kertoo. 

Palosaari toivottaa kaikki rakennusalan töistä kiinnostuneet torstaina 16.8. kahville. ”Vaikkei uusi työpaikka olisi juuri nyt ajankohtainen, niin kannattaa tulla jutulle, osataan sitten etsiä ja tarjota töitä, kun sen uuden työpaikan aika tulee”, Palosaari summaa.

Katso Värväämön avoimet työpaikat Oulun seudulla tästä linkistä.

Eilen päättynyt heinäkuu oli Ilmatieteen laitoksen mittaushistorian lämpimin heinäkuu. Keskilämpötila oli Lapissa viisi astetta ja muualla maassa 2,5–4 astetta tavanomaista korkeampi.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan heinäkuun koko maan keskilämpötila, 19,6 astetta, on Suomen mittaushistorian korkein. Edellinen heinäkuun keskilämpötilaennätys, joka on vuodelta 1941, ylitettiin 0,4 asteella. Vertailukelpoinen aineisto alkaa 1900-luvun alusta.

Myös paikkakuntakohtaisia keskilämpötilan ennätyksiä rikottiin paikoin maan länsiosassa ja laajalti maan pohjoisosassa. Esimerkiksi Sodankylän Tähtelän havaintoasemalla heinäkuun keskilämpötila oli 20,1 astetta, mikä on lämpimin havaintoaseman 111 vuoden pituisessa mittaushistoriassa. Edellinen ennätys vuodelta 1925 ylitettiin jopa 1,6 asteella. Maan etelä- ja itäosassa tätä lämpimämpi heinäkuu on ollut viimeksi vuonna 2010 ja paikoin myös vuonna 2011.

Heinäkuun keskilämpötila oli Lapissa noin viisi astetta ja muualla maassa 2,5–4 astetta tavanomaista korkeampi. Kuukauden keskilämpötilat olivat suuressa osassa maata 18–21 astetta. Ainoastaan aivan pohjoisimmassa Lapissa jäätiin alle 18 asteeseen. Kuukauden ylin lämpötila, 33,7 astetta, mitattiin Vaasan Klemettilän havaintoasemalla 18. päivänä ja kuukauden alin lämpötila, -1,7 astetta, Sallan Naruskalla 1. päivänä.

Hellepäiviä oli heinäkuussa yhteensä 27, eli jossain päin Suomea lämpötila nousi yli 25 asteeseen 27 päivänä. Tätä enemmän hellepäiviä on heinäkuussa ollut edellisen kerran koko maan tasolla vuonna 2010, jolloin heinäkuussa oli yhteensä 30 hellepäivää. Yksittäisistä mittauspaikoista helteisin oli Kauhavan lentokenttä, missä oli yhteensä 22 hellepäivää. Tämä oli kyseisellä havaintoasemalla suurin heinäkuisten hellepäivien lukumäärä vuodesta 1959 lähtien tarkasteltuna. Myös Lapissa ja Ahvenanmaalla rikottiin havaintoasemakohtaisia hellepäivien lukumääräennätyksiä.

Heinäkuun sademäärä jäi tavanomaista pienemmäksi suuressa osassa maata. Lähinnä maan etelä- ja itäosassa sademäärä oli paikoin hieman tavanomaista suurempi. Kuivimmilla alueilla Ahvenanmaalla ja paikoin maan länsi- ja keskiosissa sademäärä jäi alle viidennekseen tavanomaisesta. Suurin kuukauden sademäärä, 121,5 millimetriä, mitattiin Kouvolan Anjalassa. Myös suurin vuorokautinen sademäärä saatiin Anjalassa, kun kuukauden 21. päivä siellä satoi 81,1 millimetriä. Vähiten heinäkuussa satoi Jomalan Jomalabyssä, missä kuukauden sademäärä oli vain 4,2 millimetriä.

Aurinko paistoi heinäkuun aikana maan etelä- ja keskiosassa noin 300–350 tuntia ja lounaissaaristossa ja maan pohjoisosassa noin 350–400 tuntia. Auringonpaistetunteja kertyi koko maassa keskimääräistä enemmän, mutta erityisesti maan pohjoisosassa auringonpaistetuntien määrä oli suuri. Esimerkiksi Sodankylän Tähtelässä aurinko paistoi noin 160 tuntia enemmän kuin heinäkuussa keskimäärin. Edellisen kerran näin aurinkoista on heinäkuussa ollut Sodankylässä vuonna 1980.

Lisätietoja:

Heinäkuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/heinakuu
Sääennätyksiä: http://ilmatieteenlaitos.fi/saaennatyksia

Watercrossin Suomen mestari selviää Ivalossa

Moottorikelkkailua keskellä kesää?!?! Ivalossa ajettava Watercrossin SM-Sarjan toinen osakilpailu tarjoaa harvinaista herkkua, kun yli 50 huimapäistä kuljettajaa starttaa kelkkansa keskellä kovimpia kesähelteitä taistellakseen paitsi toisiaan, myös fysiikan lakeja vastaan!. Lähtökohtaisesti talvikäyttöön tarkoitetuilla moottorikelkoilla ajetaan kilpaa järjenvastaisesti veden päällä kahdessa eri kilpaluokassa.

Watercrossin kauden kolmas ja viimeinen SM-osakilpailu ajetaan sunnuntaina Kultahipun rannassa Ivalossa klo 10.30 alkaen. Hallitseva Suomen mestari Pasi Leivo on vahvasti matkalla mestaruuteen, mutta kauden finaalista on odotettavissa jälleen erittäin jännittävää.

>> Livestream Youtube linkki

28.7. Watercross, SM, Kansallinen
Hotelli Kultahippu, Petsamontie 1, Ivalo

 

Amerikkalaisen jalkapallon miesten EM-lopputurnaus pelataan Vantaalla 29.7.–4.8. Isäntämaan lisäksi Euroopan mestaruudesta taistelevat Ranska, Iso-Britannia, Itävalta, Ruotsi ja Tanska. Lopputurnauspaikoista karsi yhteensä 20 maata.

– Meillä on takana erittäin hyvä leiri. Asiaamme auttaa se, että valmennuksemme on toiminut pitkään yhdessä, peli-ideamme on säilynyt samana ja syventynyt vuosien aikana. Ja myös osa pelaajista on ollut pitkään maajoukkueessa mukana, kertoo Suomen päävalmentaja Tuomas Heikkinen.

Kokeneilla pelaajilla Heikkinen viittaa muun muassa neljäntään EM-turnaukseensa valmistautuvaan tukimies Santtu Äyräväiseen, joka on yksi puolustuksen tärkeimmistä pelaajista myös Vantaalla. Äyräväisestä tulee turnauksen aikana kaikkien aikojen eniten maaotteluita pelannut pelaaja.

Suomen puolustuksen linjapelaaja Okko Outinen pukee leijonapaidan ylpeydellä päälleen.

– Olen ollut maajoukkueen mukana vuodesta 2012. Edellinen iso turnaus pelattiin 2014, ja se oli erittäin hieno kokemus. Voin vain kuvitella, miltä tuntuu sunnuntaina, kun pääsemme pelaamaan kotiyleisön eteen. Edellisistä kotikisoista on 27 vuotta eikä kukaan tiedä, milloin tämän tasoinen turnaus saadaan seuraavan kerran Suomeen. Jokainen meistä tietää, miten etuoikeutettuja olemme, Outinen toteaa.

Ensimmäisestä lopputurnauksesta 35 vuotta

Ensimmäisen kerran amerikkalaisen jalkapallon Euroopan mestaruudesta pelattiin vuonna 1983. Vantaan turnaus on järjestyksessään 14. lopputurnaus. Kisat on pelattu aiemmin Suomessa kahdesti (1987 ja 1991).

Suomi on kaikkien aikojen menestynein maa viidellä mestaruudella, mutta edellisestä mitalista on kulunut jo 13 vuotta. Euroopan taso on vuosi vuodelta yhä kovempi.

– Erot huippujen välillä ovat todella pieniä, mutta tämä on laji, jossa juuri pienet hienosäädöt, kuten ajoitukset ratkaisevat paljon, Heikkinen kertoo. – Rutiini on meidän etumme, vaikka esimerkiksi Itävallalla ja Ranskalla onkin taustallaan paljon suuremmat pelaajamäärät.

– Ranska ja Itävalta ovat lohkoissaan suosikkeja, mutta me olemme hyvässä asemassa.

Suomi taistelee Ranskan ja Iso-Britannian kanssa finaalipaikasta. Toisessa lohkossa pelaavat Ruotsi, Tanska ja Itävalta. Lohkojen voittajat kohtaavat finaalissa, lohkojen kakkoset pronssiottelussa ja lohkojen viimeiset sijoitusottelussa. EM-kullan lisäksi Vantaalla kisataan kisapaikasta ensi vuonna Australiassa pelattavaan MM-lopputurnaukseen.

Viralliset kisasivut löytyvät osoitteesta www.jenkkifutis2018.fi ja englanniksi www.football2018.fi. Yle Areena näyttää kaikki ottelut suorina lähetyksinä.

Amerikkalaisen jalkapallon EM-lopputurnaus 2018

MUP-stadion, Raappavuoren tie 6, Vantaa

Sunnuntai 29.07.
16.00: Tanska – Itävalta
20.00: Suomi – Iso-Britannia

Tiistai 31.07.
16.00: Ruotsi – Tanska
20.00: Iso-Britannia – Ranska

Torstai 02.08.
16.00: Itävalta – Ruotsi
20.00: Ranska – Suomi

Lauantai 04.08.
11.00: sijoitusottelu
15.00: pronssiottelu
19.00: loppuottelu

Punajuuria ostoskassiin - juurikkaat vuoden 2019 vihanneksia

Kotimaiset Kasvikset ry ja Puutarhaliitto ry valitsivat Vuoden 2019 vihannekseksi juurikkaiden suvun. Siihen kuuluvat tutun punajuuren lisäksi kelta-, raita- ja...

Peruna on perinteistä - maistuisiko Siskonmakkara-bataattikeitto

HerkkuKokki.com sivustolla siskonmakkarakeitto resepti, jossa perunoiden tilalla bataattia. Ne joille peruna ei sovi tai muuten vaan vaihteluksi, tämä keitto on erinomainen...

Paljastaisinko salaisen marjapaikkani? - Luonnonvarakeskus on ottanut käyttöön karttapohjaisen marjahavainnot.fi -palvelun

Luonnonvarakeskus (Luke) on ottanut käyttöön mustikan, puolukan ja suomuuraimen satohavaintojen tiedotusjärjestelmän osoitteessa marjahavainnot.fi. Suomessa on lähes kolme miljoonaa marjastajaa. Luonnonvarakeskus on...

Kortti vai käteinen - miten toimia lomamatkalla?

Suomalaiset tekivät Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna huikeat 8,5 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa ulkomaille. Suuri osa matkoista tehdään kesäaikaan. Matkalla kuluu aina rahaa...

Uuden suomalaisen mobiilipelijulkaisijan ensimmäistä peliä ladattu jo 10 miljoonaa kertaa

Oululainen pelialan yritys Round Zero Oy julkaisi helsinkiläisen Superplus Games Oy:n kehittämän Hills of Steel-mobiilipelin viime vuonna. Peli julkaistiin maailmanlaajuisesti...

Ensimmäinen kerta vuosiin, kun pääsin merelle!

Ensimmäistä kertaa järjestetyt Perämeren Saaristopäivät (25.-30.6.) onnistuivat avaamaan monille tien vaikeasti saavutettavaan Perämeren kansallispuistoon. Tyytyväiset tapahtumajärjestäjät ovat sitoutuneita luomaan Saaristopäivistä...

RADIO: Tuleva ravintoloitsija Sirpa Haste kertoo 5 000 000 € pyynnöstä ravintolan nimestä Fifty-sixty RadioFiiliksellä 26.2.2018

Fuengirolassa asuva visailija Sirpa Haste ja tuleva ravintoloitsija kertoo 5000000 € pyynnöstä ravintolan nimestä Fifty-sixty. Your browser doesn't support audio. Please download...

Makkara on juhannuksen kestohitti

Grillimakkara on suomalaisten juhannusruokien kestohitti. Juhannusviikolla kauppoihin toimitetaan noin 1,5 miljoonaa kiloa grillimakkaroita eli 3,8 miljoonaa pakettia. Jokaiseen suomalaiseen kotitalouteen...

Joko luit nämä

FinlandiaTV on hyvän fiiliksen tv netissä.

TOIMITUS

045 7875 2955